Tappara Taitoluistelijat

Luistelukoululaisen varusteet

Luistimet

Luistelijan tärkein varuste on tietenkin hyvä ja asianmukainen luistinkenkä ja hyvin teroitetut terät.

 

Kengän tulee olla hyvälaatuista nahkaa, ja sen on oltava sopiva kooltaan. Liika kasvunvara luistimessa haittaa oppimista ja tekee lapsen olon epävarmaksi jäällä. Käytä luistimissa mieluummin jalkaa hyvin myötäileviä puuvillasukkia kuin paksuja kudottuja villasukkia. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimämmät. Kylmille varpaille on hyväksi todettu villapohjaiset sukat. Luistimen varren tulee olla napakka, eikä se saa antaa periksi, kun luistinta käännetään vaaka-asentoon terästä kiinni pitäen. Se ei saa myöskään olla liian korkea. Luistimilla tulee pystyä kävelemään nilkat suorina ja seisomaan yhdellä jalalla (esim. kaupassa teräsuojat päällä).

 

Hyviä luistinmerkkejä ovat Graf, Edea, Jackson, Riedell, Risport ja Wifa. Luistimia myyvät erikoisliikkeet kuten Skate Shop (Helsinki), Lucky Skate (Helsinki) ja Golden Skate (Tampere). Kannattaa katsoa myös sivuiltamme löytyvä luistelukirppis.

 

Aloittaa voi kuitenkin aivan tavallisilla luistimilla, jatkossa valmentajat avustavat luistinten valinnassa.

 

Kengän nyörittäminen aloitetaan aivan alhaalta niin, että varpaille jätetään pieni liikkumistila. Nilkan kohdalta luistin nyöritetään tukevasti, ennen hakasia voi tehdä solmun, jottei luistin pääse löystymään. Näin saadaan nilkalle paras tuki. Varren loppuosa sidotaan taas löysemmin. Varsi on sopivan kireä, jos etusormi mahtuu takaa varren ja jalan väliin. Nauhat sidotaan lopuksi hyvin. Niitä ei saa kiertää nilkan ympäri, vaan liika leikataan pois. Työnnä nauhojen päät läpän vierestä kengän varren sisään, jotta ne eivät roiku ulkona.

 

Vaatetus

Luisteluasun on oltava joustava ja mukava päällä, jotta liikkuminen on helppoa. Topatut takit ja haalarit ovat useimmiten liian paksuja ja jäykkiä. Jäähallissa tuuli- tai verryttelypuku, kuten myös oikea luistelupuku ja trikoot, on sopiva asu. Vaatekerroksia voi lisätä lapsen tarkenemisen mukaan, kuitenkin niin, että valmentaja näkee vartalon liikkeet. Hansikkaat kuuluvat myös luistelukoululaisen varusteisiin. Pitkät hiukset on aina pidettävä kiinnitettyinä ja suosittelemme lisäksi kypärän käyttöä kaikilla luistelukoululaisilla. Kypäräpantaa voi myös käyttää vanhempien vastuulla, mutta varsinkin aloittelijoille suosittelemme kypärän käyttöä.

 

Luistinten säilytys ja huolto

Käytä luistimissa teräsuojia ("tupit") aina, kun kuljet niillä jään ulkopuolella, sillä paljaat terät vioittuvat helposti. Terät tulee kuivata huolellisesti AINA käytön jälkeen, ja luistimet säilytetään mielellään erillisissä kangaspusseissa ilmavasti ilman tuppeja. Luistimia ei tule kuivattaa lämpöpatterilla tai sen läheisyydessä.

 

Teroitus

Taitoluistimet tulee teroituttaa säännöllisesti asiantuntijalla. Ei ole lainkaan sama, missä luistimesi teroitetaan, sillä taitoluistimen teroitus on aivan erilainen kuin esimerkiksi jääkiekkoluistimen. Taitoluistimen terä on pituussuunnassa keinumainen, siinä on keskellä ura ja edessä piikit. Terällä voidaan luistella molemmilla reunoilla yhtä aikaa tai vain toisella reunalla.

 

Asiantuntevaa teroitusta Tampereella: Taitoluistelun erikoisliike Golden Skate, Aarikkalankatu 36